Cele mai recente inovații tehnologice în tratamentul cataractei și beneficiile acestora

Chirurgia cataractei este cea mai frecvent realizată dintre toate intervențiile oftalmologice la nivel mondial și nu este surprinzător că tot mai multe inovații interesante continuă să apară, încercând să ofere rezultate vizuale mai bune și să îmbunătățească siguranța pacientului. Inovațiile din ultimul timp includ o varietate de tehnologii care implică lentile intraoculare (IOL), dispozitive laser cu femtosecunde pentru chirurgia cataractei și integrarea inteligenței artificiale (AI) în diagnosticul și tratamentul cataractei.

Sistemele laser cu femtosecunde

Sistemele laser cu femtosecunde au pătruns cu succes în domeniul chirurgiei cataractei, aducând un avans tehnologic promițător care câștigă tot mai mult teren. Aceste lasere automatizează etapele esențiale ale procedurii chirurgicale – incizia corneei, capsulotomia și fragmentarea cristalinului. Tehnologia este în continuă dezvoltare și se evidențiază prin precizia superioară și impactul minim asupra țesuturilor înconjurătoare datorat ablației cu laser cu femtosecunde. Nivelul de precizie superior este esențial mai ales în chirurgia cataractei asistată de laser, unde conservarea structurilor oculare, precum sacul capsular, este crucială pentru obținerea unor rezultate vizuale optime.

Primul raport clinic referitor la un ochi uman tratat prin chirurgie de cataractă cu laser cu femtosecunde a avut loc în Ungaria în 2008. După acest prim raport, interesul pentru utilizarea laserelor cu femtosecunde a crescut, iar în doar câțiva ani, laserele cu femtosecunde au devenit relevante în chirurgia cataractei în clinici, oferind o oportunitate de a îmbunătăți calitatea procedurii chirurgicale și au ajuns în prezent să fie utilizate cu succes în înlăturarea cataractei, pentru crearea inciziilor corneene, capsulotomiei și fragmentării cristalinului. Principalele sisteme laser ce folosesc această tehnologie la momentul actual sunt: Femto LDV (Ziemer Ophthalmic Systems AG), LenSx (Alcon Laboratories Inc.), Catalys (Abbott Medical Optics), LensAR (LensAR Inc., Orlando, Florida), Victus (Technolas Perfect Vision și Bausch & Lomb, Rochester, New York).

Un bun exemplu de laser cu femtosecunde de înaltă calitate este FEMTO Z8 NEO, creat de „Ziemer Ophthalmic Systems AG”, pionierul în utilizarea laserului cu femtosecunde de energie redusă. Conceptul de Energie Redusă al laserelor FEMTO minimizează energia necesară pentru fiecare puls de laser prin menținerea unei distanțe de lucru scurte între optic și ochi, rezultând într-o dimensiune extrem de mică a focalizării. Această inovație utilizează energie de puls foarte redusă în gama nanojoule, asigurând o precizie extrem de ridicată în timpul procedurilor cu laser.

Acest sistem laser de ultimă generație reprezintă o adevărată revoluție, deoarece permite efectuarea etapelor principale ale operației de cataractă fără instrumente tăioase, doar prin intermediul fasciculelor laser de mare precizie. Ziemer Femto Z8 NEO realizează capsulotomia și fragmentarea cristalinului opacifiat prin impulsuri laser cu femtosecunde controlate computerizat, astfel încât extragerea cristalinului opacifiat să se desfășoare rapid și în cea mai mare siguranță. Pacienții operați la clinicile Vitreum beneficiază de o procedură modernă, minim invazivă, cu o recuperare extrem de rapidă. Rezultatele vizuale sunt remarcabile, iar riscurile legate de operația de cataractă sunt substanțial reduse față de tehnicile clasice. Vitreum oferă cel mai înalt standard de performanță și siguranță în tratamentul cataractei.

Lentilele intraoculare

Operația de cataractă implică îndepărtarea cristalinului natural bolnav și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial care îi va reda pacientului vederea clară și limpede. Lentilele intraoculare (IOL) sunt dispozitive implantabile utilizate pentru a înlocui cristalinul opacizat în timpul operației de cataractă. Aceste lentile sunt plasate în spatele irisului, în capsula cristalinului, și ajută la restabilirea vederii clare precum și la reducerea dependenței de ochelari sau lentile de contact după operația de cataractă.

Printre cele mai recente inovații în chirurgia cataractei se numără lentilele intraoculare premium, lentilele cu profunzime extinsă de focus (EDOF) și lentilele ajustabile la lumină (LAL).

Lentilele premium includ opțiuni multifocale și acomodative, care, împreună cu corectarea astigmatismului prin lentile torice, permit obținerea unei viziuni clare atât la distanță, cât și la apropiere, fără necesitatea ochelarilor. În plus, utilizarea lentilelor intraoculare de ultimă generație oferă pacienților o oportunitate de a-și îmbunătăți nu doar vederea, ci și calitatea generală a vieții. Aceste lentile speciale sunt concepute pentru a corecta mai multe probleme de vedere simultan, inclusiv miopia, hipermetropia sau astigmatismul, contribuind astfel la o experiență vizuală semnificativ mai bună. Prin urmare, operația de cataractă nu doar că restabilește claritatea vederii, ci și aduce un plus de confort și independență pacienților, permițându-le să se bucure din nou de activitățile zilnice, fără restricțiile impuse de o vedere deteriorată sau de dependența de ochelari de vedere.

Lentilele cu profunzime extinsă de focus (EDOF) sunt un tip avansat de lentile intraoculare (IOL) concepute pentru a îmbunătăți vederea la diferite distanțe, oferind o zonă extinsă de claritate vizuală. Spre deosebire de lentilele multifocale tradiționale, care au mai multe zone de focalizare, lentilele EDOF sunt proiectate să extindă domeniul de focalizare continuu, reducând dependența de ochelari pentru activitățile de zi cu zi.

Una dintre cele mai promițătoare inovații recente în chirurgia cataractei este lentila ajustabilă la lumină (LAL). Această lentilă permite personalizarea corecției refractive prin ajustarea puterii sale folosind un dispozitiv de livrare a luminii ultraviolete. Implantarea LAL se realizează printr-o procedură standard de cataractă, iar ajustările ulterioare ale lentilei pot fi efectuate în clinică folosind tratamente cu lumină ultravioletă.

Inteligența artificială în tratamentul cataractei

Cum contribuie inteligența artificială (AI) la îmbunătățirea gestionării cataractei? Utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru diagnosticarea cataractei prin telemedicină a fost intens investigată, având ca instrumente principale imaginile de la lampa cu fantă și fotografii ale fundului de ochi. Rețelele neuronale bazate pe deep learning, care analizează imagini ale fundului de ochi, au demonstrat o utilitate considerabilă în diagnosticarea retinopatiei diabetice, în contextul cataractei, oferind o contribuție valoroasă în practica clinică.

În plus, au fost dezvoltate și validate mai multe aplicații AI pentru clasificarea cataractei, utilizând imagini clinice de lampă cu fantă și retro-iluminare. Aceste aplicații au demonstrat capacitatea de a detecta și clasifica cu exactitate diferitele tipuri de opacitate lenticulară, conform sistemului de clasificare a opacităților lenticulare III. Aceste progrese permit o evaluare mai exactă și eficientă a stării cataractei, contribuind la îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului în clinicile oftalmologice

Predicția erorilor refractive reziduale postoperatorii pare să fie mai precisă cu noile formule de calcul a puterii IOL integrate cu AI. Formulele de calcul IOL bazate pe AI, precum formula Hill-RBF și calculatorul Societății Europene de Chirurgie Cataractă și Refractivă (ESCRS), care folosește tehnologia web-scraping pentru a accesa diferite formule de calcul al puterii IOL, sunt deja disponibile la momentul actual. Formula Hill-RBF combină tehnologia de recunoaștere a tiparelor bazată pe AI cu interpolarea avansată a datelor, oferind predicții foarte precise ale puterii IOL. De asemenea, calculatorul ESCRS, disponibil gratuit online, centralizează cele mai importante calculatoare IOL pe o singură platformă.

Adoptarea AI în instruirea abilităților chirurgicale în cadrul operației de cataractă s-a dovedit utilă în analiza video a diferitelor faze ale chirurgiei cataractei și îmbunătățirea fluxului de lucru în sălile de operație prin anticiparea duratei chirurgicale. Un alt domeniu în care AI poate avea un potențial util în gestionarea cataractei este aplicarea în modele de rețele neuronale convoluționale pentru a prezice progresia opacității capsulei posterioare și necesitatea capsulotomiei laser YAG. Provocările în aplicarea AI pentru transformarea gestionării cataractei, pentru a îmbunătăți serviciile oftalmologice, sunt gestionarea etică a datelor și logistica aferentă, lipsa validărilor externe și dezvoltarea unor aplicații fiabile, compatibile cu scenarii clinice din lumea reală pentru pacienții din întreaga lume.

Concluzii

O înțelegere aprofundată a procedurii chirurgicale de îndepărtare a cataractei și cunoașterea celor mai recente inovații în acest domeniu, poate juca un rol esențial în sprijinirea pacienților să ia decizii bine informate referitoare la sănătatea lor oculară. Progresele din domeniul tehnologiei medicale au permis dezvoltarea unor tehnici chirurgicale avansate și mai sigure, care fac posibilă eliminarea cataractei într-un mod eficient și rapid, cu riscuri minime și cu o recuperare mult mai ușoară.

Leave a Comment

×